Udskriv

Sunde Fastelavnsboller med creme

Antal 12 stk.

Ingredienser

Dejen

  • 1 dl. kogende vand
  • 2 & 1/2 dl havredrik eller anden plantedrik
  • 1 spsk. husk (kan undlades, hvis man ikke har det)
  • 300 g. hvedemel
  • 100 g. rismel eller anden glutenfri mel type, som boghvedemel.
  • 1 tsk. kardemomme
  • 20 g. gær
  • 50 g. smørbar - vegansk smør fra Naturli´
  • 1 spsk. kokossukker
  • 1/2 tsk. salt.

Cremen

  • 4 æggeblommer
  • 1/2 tsk. vaniljepulver
  • 90 g. dadler (juicy dates)
  • 2 spsk. risdrik eller anden plantedrik
  • 1 citron
  • 1 dl. risdrik eller anden plantedrik
  • 1/2 tsk. maizena

Sådan gør du

Dejen

  1. Bland kogende vand og havredrik (plantedrikken) sammen i en skål.

    Det skulle gerne blive lillefingervarmt. Opløs gøren her i.

  2. Smelt det veganske smør, jeg kom det op i en skål og smeltede det hurtigt i mikroovnen.

  3. Når smørret er smeltet og er kølet lidt ned tilsættes det smeltede smør blandingen med gæret.

    Vigtig at smøret når at køle af, så den ikke hæver temperaturen i gærblandingen for meget.

  4. I en anden skål blandes melet, kardemomme, kokossukker og salt sammen.

  5. Tilsæt nu indholdet fra skålen med melet til skålen med gærblandingen lidt af gangen og rør godt rundt.

    Når alt melet er kommet i, tages dejen ud og æltes i et par minutter.

  6. Dejen placeres i en skål med et viskestykke over og sættes til at hæve i minimum én time.

Cremen

  1. Blend dadlerne og 2 spsk. risdrik (eller anden slags plantedrik), til det for en cremet konsistens. Kan evt. gøres med en stavblender eller i en foodprocessor.

  2. I en lille gryde kommes æggeblommer, vaniljepulver, maizena, skal og saft fra én citron og 1 dl. risdrik (elle anden plantedrik).

    Varm det stille og roligt op, imens du rører med et piskeris. Vigtigt at du hele tiden har koncentrationen på gryden og rører rundt. Skrog varmen ned til lav varme.

  3. Når cremen begynder at tykne tilsættes dadelpurén og du fortsætter stadig med at røre rundt.

    Når cremen har opnået en god cremet konsistens tager du den af varmen, og kommes op i en bøtte, så den kan køle ned.

Form og kom fyld i bollerne

  1. Når dejen er hævet rulles den ud til cirka 30x40 cm. helst ikke større end det, da dejen ikke må blive for tynd.

  2. skær dejen ud, så der bliver 12 firkanter. I hver firkant kommer der ca. en stor tsk. fyld i.

    Luk dejen til ved at, folde hjørnerne af dejen ind over fyldet og glem dem godt sammen i samlingerne, så fyldet ikke kan komme ud. Den side hvor dejen er samlet, skal selvfølgelig være bunden.

  3. Bag boller ved 185 grader indtil de er let gyldne. ca. 25-35 minutter.

  4. Når bollerne er kommet ud af ovnen og kølet ned, kan du smelte lidt mørk chokolade og komme på toppen, drys evt. med hakket nødder ovenpå.