Sundhed i vores samfund – mine tanker

Det er nyt for mig, at skrive disse indlæg, så jeg håber i vil tage godt imod det.

Skriver omkring sundhed og samfundet i dette indlæg, efter min synsvinkel. 

 

Sundhed i vores samfund?

Vi finder fastfood restauranter over det hele. Slik, chips osv. fylder masser af hylder i supermarkederne. Hver gang vi skal forkæle os selv, så er valget fx en pose bland-selv slik eller en plade Marabou chokolade. Der er tilsat sukker i alt for mange af vores madvarer. Vi bliver snydt, hvis vi ikke tager “ernæringsbrillerne” på! Konsekvenser? – fedme, og ja fedme er ikke bare fedme, for det kan føre til alvorlige sygdomme; you know (livstilssygdomme). Hvis vi kunne reducere mængden af overvægtige og følgesygdomme, så kunne samfundet spare en hel del penge. Hvorfor gør politikerne ikke noget mere for folkesundheden i forhold til sund mad? For hallo!! Der er masser af penge at spare, hvis vi laver om på vores livsstil. Har nogle set ”U-turn” eller ”Kan man spise sig rask?”? Så ved I nok, hvad jeg snakker om. Disse to fantastiske danske tv-programmer beviser, at kost og motion kan helbrede sygdomme. Hvorfor ikke lave en kampagne og lære folk om sund kost for alvor? Der er dog kommet meget mere fokus på sund mad de sidste par år, det skal huskes at siges!

sundhed i vores samfund - af papayaprinsessen(Kreative mig, var`? Haha)

Alt med måde – der skal også være en balance! | slut med forbudt |

Ved min flotte illustration her mener jeg dog ikke, at du aldrig må spise nogle af de såkaldte “usunde” fødevarer. Det går blot kaldt når de indgår i større mængder i din daglige kost, og de eneste grøntsager du får på en dag er syltet agurker og den rest tomater der er i ketchup. Alt med måde! Det handler såvel også om balance, nogle snakker om at spise sundt og fornuftigt 80% af tiden og 20% af tiden spise noget med knap så meget næring, men med mere nydelse. Sundhed skal ikke være at straffe sig selv, det skal føles godt.

Hvad med grøntsager?

Kål? “Nej tak”, siger de fleste nok. Mærkeligt for kål er en fantastisk grøntsag, og desuden er de mange slags kål. Mange er ubekendte med alle de fantastiske grøntsager. De har ikke smagt den lækre smag og er ikke klar over den fantastiske næring, som vi får fra dem. Generelt får vi for lidt grøntsager og for mange tomme kulhydrater. Tomme kulhydrater er fx hvid pasta og hvidt brød. Nogle har den holdning, at grøntsager bare ikke kan smage godt, for de er jo sunde, og sund mad er kedeligt.

Mennesket er lavet sådan, at vi gerne vil gøre alt så nemt som muligt. Hvorfor tage trappen, når der er en rulletrappe? Derfor er det ofte lettere bare at smide nogle pomfritter i ovnen og stege en bøf, eller den supernemme udvej: McDonald’s. Sandheden er, at det betaler sig at gå i krig i køkkenet med madlavningen og lave hjemmelavet mad ud af gode råvarer. Din mave skal ikke bare have hvilken som helst mad, den skal have noget med god næring.

Vi skal ikke spise for bare at få sulten til at forsvinde og føle os mætte. Nej, vi skal spise for at få energi og næring!

Hvorfor tror I, at Skipperskræk spiser spinat og ikke nuggets? hehe.

Billedresultat for popeye

Tænk på maden som dit brændstof. Maden er din energi. Fx er Avocado luksusbenzin, som du kan ”køre” langt på, og den gavner også kroppen. Derimod, er det hvide franskbrød med et stykke lys pålægschokolade på, den dårlige benzin. Du kan suse afsted i lidt tid, og så går motoren bare ned, og du har brug for mad igen. Tænk over, hvilken brændstof du vælger! Mad er ikke bare mad, det er næring og energi!

 

En sund kage? Ja tak! Men mange kender slet ikke til sunde og velsmagende kager (erstatninger til det usunde).

Er du en af dem der gerne siger: “Nej tak”, når der bliver serveret kage? Ofte får jeg nogle chokerede kommentarer, da jeg ikke spiser madvarer med tilsat sukker osv. De tænker nok: “En teenager som ikke spise kage og slik? øh… det var dog noget mærkeligt noget”.

For dig er en kage uden sukker måske en selvfølge eller helt uden for dit bekendskab. En sund kage kan smage ih så godt! En kage behøver ikke at indeholde hvedemel, sukker og mælk for at smage godt, hvis du spørger mig! 🙂 Folk har også ret til at være skeptiske, da de nok ikke har smagt en sund kage før. Derfor så vær åben over for nye ting, selvom ingredienserne i kagen ikke lige er helt som de plejer.Disse ingredienser gavner din krop, og giver dig god energi.

Hvad skal man gøre, så flere for synet op for de sunde alternativer? Hmmm… Godt spørgsmål.. Måske kunne vi skrue lidt ned for de usunde produkter i supermarkederne, og komme ind med nogle nye og sunde. En ting som jeg er virkelig glad for er, at der allerede er kommet så mange “sunde” varer i supermarkederne. Både alternativer til de søde sager og fx veganske varer. Slik og andre søde sager fylder dog stadig en del, og det er jo dem, folk kender og elsker, så hvordan bryder man ”slikvanen”?

 

Hvorfor skal ”at spise sundt” være noget træls noget for de fleste?

Du har måske selv oplevet dette: Gå på ”januarkur”, et nytårsforsæt om at spise sundt og tabe et par kilo. Ofte holder dette kun i et par uger. Hvad går galt? Måske ens mindset. At vælge det sunde mad, kan ofte være den kedelige løsning, vil mange mene. Grøntsager er mange ikke særlig begejstret for. Så er det godt nok heler ikke sjovt, at skulle spise så mange grøntsager hver dag. Mange sætter sig nok ikke ind i det ”sunde univers”, eller hvad jeg skal kalde det. Grøntsager skal jo også tilberedes, og de kan bruges i retter og smage fantastiske. Få noget mere viden omkring hvordan fx grøntsager tilberedes. Der er et hav af kogebøger og blogs om sund og velsmagende mad. Sund mad behøver ikke kun at være; lidt rå broccoli og gulerødder på en tallerken – og så er den sunde aftensmad serveret. Nej, en sund aftensmad kan være super lækre retter, som er fyldte med grøntsager. Jeg tænker, at man bare skal prøve sig frem med smagsløgene, og så være åben over for grøntsagerne. Det kunne jo være, at man kunne lide dem. Så ikke noget med, at nu går du på slankekur og tænker: ”Pis… Nu kan jeg ikke få noget lækkert at spise”. Alt behøver ikke at have kød, fløde og tomme kulhydrater i sig for at smage godt. I øvrigt synes jeg personligt, at ”slankekur” er et grimt ord. Det lyder altså også trist. Har jeg ret? I stedet for en trist slankekur, så lav om på din livsstil. Spis en sund og nærende kost og dyrk motion. I øvrigt, hvorfor så gå på kur i en måned og så have tabt et par kilo og derefter gå tilbage til den samme mad som før? Der skal ændres livsstil. Bare start i det små, det skal nok komme!!😊 Grøntsager er ikke din fjende men din ven! 

 

Føle sig ene og alene?

Jeg kan godt føle mig som en grøntsag, der er blevet glemt henne ved slikket. Gav det jeg lige skrev nul og niks mening for dig? Eller are you feeling it too? Det her var det, jeg mente med overskriften: ”Sund i en usund verden”. Jeg føler tit, at mange ser skeptisk på det sunde, og hvorfor man spiser sundt. De ser ingen mening med det. Selvfølgelig har man lov til at have sin egen mening, det er jeg helt indforstået med. Jeg har det indtryk af, at nogle synes: at det sunde det er da bare noget mærkeligt noget. En kage uden sukker ej hvor trist. Hvorfor spiser hun dog ikke kød? Veganer? aldrig i livet, det er for trist., Osv. Mere gejst og opbakning omkring den sunde mad vil være dejligt. Et måltid er ikke nødvendigvis trist og slatten, fordi det er fyldt med grøntsager. Jeg møder meget modstand i min hverdag til den sunde mad, og det er en skam. Folk tror nærmest, at jeg straffer mig selv ved fx ikke at spise slik, men tvært i mod. Mange af mine venner forstår ikke, hvorfor jeg spiser, som jeg gør, men jeg har heldigvis også et par stykker, som forstår mig!😊 Så har jeg jo heldigvis også mit netværk her, med alle jer andre sundhedsengagerede mennesker, som følger med. Mega dejligt! Mine venner (omgangskreds) er også 14-årige teenagere, så det er måske ikke så mærkeligt, at de fleste ikke går ind for sund mad, hehe.

sundhed i vores samfund - af papayaprinsessen

Kunne i tænke jer flere af disse indlæg?

Det var så et lidt anderledes indlæg end dem, som jeg plejer at lægge ud (opskrifter). Jeg sidder inde med en masse tanker, og derfor kunne jeg godt tænke mig at skrive flere af disse indlæg. I er derfor meget velkommende til at skrive en kommentar enten her på bloggen eller på instagram. Hvor i kommer med jeres holdninger til dette emne. Er der noget i kan relatere til, eller noget i har en anden holdning til? Har i ønsker til andre ting, jeg kan skrive om? Det vil være dejligt at høre, hvad I synes. Kom endelig også med lidt feedback til dette indlæg, da det jo er nyt for mig.

Jeg håber, at det var værd at læse igennem. Og så ses vi snart igen!

Kh. PapayaprinsessenSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *