Skaksmåkager! – En Sundere Jul 22. dec.

  

    

Så er det december, og vi er igang med min julekalender: En Sundere Jul! – uden gluten, raffineret sukker og mælk. juhu!

Dagens opskrift er; Skaksmåkager

Måske har nogle af jer, set dem i bagedysten lave de her skaksmåkager?

Her får i en opskrift på en lys og mørk dej, som man fx man kan lave skaksmåkager eller julehjertesmåkager ud af.

Det her er mit bud på en sundere jul, et alternativ til de oprindelige småkager.

Gud Jul! Og god fornøjelse.

OBS. instruktionerne til skaksmåkager og julehjerterne står i opskriften til den mørke dej.

Den mørke dej

Ingredienser

  • 1/2 tsk. stødt ingefør
  • 1 tsk. kanel
  • 1/2 tsk. kardemomme
  • 1/3 tsk. stødt nelliker
  • 3 spsk. mandelmel
  • 1 dl. havregryn 2
  • 2 spsk. glutenfritmel
  • 1/2 dl. hørfrø
  • 10 g. hasselnødder kan erstattes med fx mandlmel
  • 1 banan

Sådan gør du

  1. Blend havregryn, hasselnødder, hørfrø til helt fint mel i en kaffekværn, og evt. hele mandler hvis du ikke har mandelmel i forvejen.

  2. Bland alt melet og krydderierne sammen i en skål og rør rundt.

  3. Kom skålen med melet og krydderierne i en foodprocessor sammen med banan og blend.

    Du kan også mose bananen, og blande det sammen med ingredienserne i skålen.

  4. rul dejen ud (det kan værre en klistret affære, så drys endelig mel på brættet og på kagerullen). Du kan udstikke dejen med juleudstiksforme fx juletræer og hjertet, eller du kan lave flettet julehjertesmåkager og skaksmåkager

Skaksmåkager

  1. Du kan fx se hvordan man gør i Den store bagedyst 2017 i afsnit 2, ca. 34 min. inde i afsnittet til 45 min. er det der hvor de laver skaksmåkager. 

    Min forklaring: 

    Jeg brugte to skærebrætter, som ca. havde en højde på 1/2- 1 cm. Jeg lagde dem en cm. fra hinanden, og imellem rullede jeg et lille stykke dej ud, ligesom de gør i bagedysten, der har de bare to stykker træ i de specielle mål.

    Du skal bruge 5 lange stykker af den mørke dej, og 4 af den lyse eller omvendt.

    Du lægger et mørkt stykke, derefter en lys på den højre side, og ved siden af den lyse ligger du en mørk igen. Så det bliver mørk, lys, mørk. ovenpå dette lag gør du det samme igen, her starter du bare med en et lyst stykke. Sådan fortsætter du så du har 3 lag ovenpå hinanden. Se evt. billedet til højre, der er jeg igang med det første lag. →

    Sæt den evt. på køl når den er færdig, så den kan "sætte" sig lidt. Derefter skæres den ud i halv tynde skiver, så du nu kan se skakmønstret.

    De skal bages i ovnen i 20-25 min. ved 180 g.

Flettet julehjertesmåkager

  1. Det er det samme som at flette et julehjerte ud af papir, her bruger vi bare dej.

  2. Tag en kageudstikker som er formet som et hjerte, og stik dejen ud. Du skal have samme antal hjerter af den mørke dej som af den lyse dej.

  3. Nu har du et helt hjerte, skær derfor det højre hjørne af hjertet af. Hvis du er itvivl hvad jeg mener, så søg på: "flettet julehjerteskabelon". 


  4. Tag nu og flet hjertet, sammen med et et stykke fra den lyse dej.

  5. De skal bages i ovnen i 20-25 min. ved 180 g.

Opskrift på den lyse dej↓

Den lyse dej

Ingredienser

  • 1/2 dl. (20 g.) mandelmel
  • 3 spsk. glutenfrit mel (man kan købe nogle specielle blandinger med forskelligt glutenfrit mel, det er sådan en jeg bruger her).
  • 15 g. kokosmel
  • 1 dl. + 2 spsk. havregryn
  • 1/2 tsk. vaniljepulver
  • 75 g. dadler
  • 2 tsk. (10 g.) kokosolie 9
  • 1 æg

Sådan gør du

  1. Start med at blende havregryn og kokosmel til helt fint mel i fx en kaffekværn

  2. Blend dadler og kokosolie i en foodprocessor

  3. Bland først alt melet og vaniljepulveret sammen i en skål og rør rundt. 

    Kom derefter blandingen i foodprocessoren og blend.

  4. Du kan tilsætte æggene i foodprocessoren til dejen og blend, men jeg tager dejen i en skål, og rører æggene i. (af hygiejnemæssige årsager).

  5. Nu er dejen færdig, du kan evt. stille den på køl, imens du laver den mørke dej.

  6. Læs instruktioner for at lave skaksmåkager og flette julesmåkager i opskriften til den mørke dej.

Vil hjertensgerne se jeres billeder, hvis i laver nogle af mine opskrifter! 🙂 og høre hvad i synes om opskrifterne.

Så tag eller send mig gerne jeres billeder.

Kh. Papayaprinsessen.

Instagram: Papayaprinsessen



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *